Бізнес-проект

Володимир Болотін більше 10 років вирощує цитрусові у теплиці-термосі

Це спочатку були труднощі та помилки у вирощуванні, а зараз Володимир – один із провідних цитрусоводів в Україні і своїми досвідом уже ділиться з іншими фахівцями та любителями екзотичних рослин.

10 тисяч доларів вкласти і чекати прибуток не раніше, ніж через 4 роки – не всім під силу

Володимир Болотін (справа) та Микола Богданюк

Із самого початку його підтримав брат Микола Богданюк, виділивши землю під теплицю. Адже бажання зайнятися своєю справою з’явилося у Володимира, коли працював на приватному підприємстві, де вирощували квіти та інші рослини, після перегляду передачі про селекціонера цитрусових. Невдовзі зустріч із цим спеціалістом дала старт сьогоднішьому успішному бізнесу. Тепер брати трудяться разом, підключаючи до роботи навіть своїх дітей.

Спочатку треба було підготувати теплицю, заглибивши її більше, ніж на два метри в землю, вивезти усю ту землю, а стіни великої ями обладнати бетонними блоками, утеплити пінопластом та спеціальною плівкою. Зате зараз чимала економія на паливі зимою – адже температура в цій оранжереї не повинна опускатися нижче 10-15 градусів тепла (влітку буває й більше 40). Для підтримання достатньо палити пічку 5 годин.

Лимонна оранжерея

Далі потрібно було провести воду, світло і накрити. Словом, щоб зробити таку теплицю-термос треба не менше 10 тисяч доларів.

І ось в такій унікальній підземній оранжереї Володимир розпочав свою справу із п’яти саджанців лимонів, які й стали першими маточними деревами. Адже бізнес Володимира й Миколи – це продаж не плодів, а саджанців, хоча лимони та інші цитрусові родять на славу (буває, родять аж кілограмові лимони!). Їх роздають родичам, знайомим.

Щоб розвивати цей бізнес, який приносить перший дохід не раніше, ніж через чотири роки, треба бути впевненим, наполегливим і цілеспрямованим. Він не для любителів швидких доходів. У Володимира є ці якості, хоча спочатку продовжував роботу в приватника, аби утримувати сім’ю. Ну, а щоб, як кажуть, не вилетіти в трубу, довелося набиратися досвіду в Європі, де цікавився місцевими тепличними комплексами та технологією вирощування цитрусових. Зараз досвід уже приходить з практикою, хоча вчитися новому потрібно постійно.

Чудо-дерево, на якому росте пять видів рослин

Цитрон “Рука Будди”

– Можу впевнено сказати: щоб займатися цим бізнесом, треба бути фанатом, – переконаний цитрусовод. – Вкласти гроші і отримувати одразу прибуток – це не тут. А ще добре знати агротехніку, розумітися у добривах й хімічних препаратах по боротьбі з рослинними шкідниками. Можна сказати, що цей бізнес поєднує розумову та фізичну працю. Ну, і як кожна справа, вимагає постійних вкладень та зусиль.

Якщо розпочинав Володимир свій бізнес з лимонів, то зараз у двох оранжереях – цілі цитрусові сади: мандарини, апельсини, цитрон “Рука Будди”, кумкват, лавр, інжир. Підростає лайм.

– Лимони вирощувати найлегше, а ось цитрон більш примхливий – продовжує свою бізнес-розповідь мій співбесідник – Мандарини і апельсини теж треба прищеплювати до лимона. Обрізку лимона розпочинаємо весною і продовжуємо до осені. Потім ділимо великі гілки і поміщаємо їх у спеціальні “живильниці”. Коли пускають коріння, пересаджуємо в горщики. Продаємо при рості не менше 40 сантиметрів. Зараз рослини без проблем можна відправити у будь-який куточок України. У порівнянні з нідерландськими наші набагато дешевші і вже практично акліматизовані, хоча вони й кімнатні. Своїх клієнтів завжди консультуємо, якщо виникають якісь проблеми.

Червоний лимон Россо

Треба відмітити, що в оранжереї Володимир виростив чудо-дерево: до лимона одразу прищепив апельсин, мандарин, лайм і цитрон. Ну і мрія – вивести селекцію червоного лимона – втілена, скоро Россо буде у продажі.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

Телефонуйте, консультуйтеся та замовляйте – 050 986 17 10

https://www.facebook.com/citrusoptlutsk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *