Духовність

Святий великомученик Пантелеймон – лікар, обраний Богом

9 серпня – день вшанування святого Пантелеймона, цілителя хворих. Він один із тих святих, до якого найчастіше звертаються під час недуг. І з вірою отримують їх. Бо як сказано Спасителем: по вірі вашій дається вам.

Святий народився у часи великого гонителя християн Максиміана у місті Никомідії (зараз територія Туреччини, де було спалено 20 000 жителів в день Різдва Христового і вбито єпископа Анфіма). Мати його була християнка, батько – язичник. З раннього дитинства мама закладала у його душі християнську любов і це зерно невдовзі дало гарні сходи. І хоча батько перевиховував сина, однак так сталося, що в кінці життя йому відкрилася тайна Христова, і він теж помер християнином.

Пантелеймон мав добру освіту і отримав ще й лікарські знання. Зі своїм вчителем він часто бував в імператорському палаці, допомагаючи хворим. З Божої волі доля звела Пантелеймона із старцем Єрмолаєм, коли юнак повертався з імператорських покоїв. Цей старець одразу зрозумів, що юнак – вибраний Богом, а тому зупинив його і зумів знову навернути до віри Христової. А ще випадок, як промисел Божий, зробили з Пантелеймона ревного віруючого. Він зумів повернути до життя хлопчину, якого вжалила єхидна. Звернувшись до Бога з проханням допомогти зробити так, щоб хлопчик ожив, а єхидна померла і укріпити цим у вірі – він на очах побачив чудо. Хлопчина піднявся. Навіть Єрмолай був вражений почутим і побаченим і теж ревно дякував Богу за це. Після того випадку Пантелеймон охрестився.

Згодом юнак вилікував сліпого, який звертався не до одного лікаря. Слава про нього розійшлася навколишньою округою. З боку лікарів та жерців почала проявлятися заздрість і злоба до молодого цілителя. А тому вони не забарилися донести імператору новину про те, що Пантелеймон не просто зцілює людей, а робить це з іменем Ісуса Христа. І всі, кого лікує, увірують у його Бога. Нема нічого дивного: істина пізнається справами, а не словами.

Пантелеймона негайно викликали до імператорського двору. Сюди принесли і тяжко хворого. Спочатку його пробували вилікувати язичницькі лікарі, але марно. Пантелеймон, призвавши ім’я Господнє, оздоровив хворого. Це ще більше розлютило жерців. І вони сказали Максиміану, що він таким чином відверне людей від їхніх жертовників і просили покарати його.

Найперше імператор наказав повісити юнака на дереві із залізними кігтями і стругати його тіло, опалюючи ребра гарячими свічками. Пантелеймон молився і просив Бога укріпити його сили, щоб витримати муки. Господь явився йому в образі Єрмолая і врятував, знищивши дерево. Після цього мучителі розтопили олово у великому котлі, щоб кинути туди мученика. Коли його підвели, Господь знову явився як Єрмолай, взяв за руку і зайшов з ним в котел. Вогонь одразу погас, а олово схололо. Тоді його повели до моря, прив’язали камінь до шиї і викинули на глибину. Знову стало чудо: камінь став легеньким, як листочок. Святий вийшов на берег, прославляючи Бога. І це ще не кінець. Пантелеймона кинули поміж звірів, навіть царедворці прийшли подивитися на його страшну погибель. Та Пантелеймон своїми молитвами закрив пащі звірів і вони, як овечки, підходили до нього й лизали йому ноги. Після цього мученика прив’язали до колеса, в якому були набиті гострі шпиці. Лише його розпочали крутити, як воно розлетілося на частини. Пантелеймон знову залишився живий.

Тоді було дано наказ жорстоко його побити і відсікти голову. На ці муки Пантелеймона повели за місто. І лишень хотіли вдарити мечем юнака, як меч зробився восковим. Мучителі впали на коліна перед святим, але голос почули, що мають виконати волю імператора. Вони одразу обцілували тіло святого і ледве вибрали того, кому зробити це. Коли голову відсікли, то замість крові потекло молоко. Маслина, біля якої стояв Пантелеймон, покрилася плодами від коріння до верхівки. Після цього багато людей увірували в Спасителя. Маслину швидко зрубали, аби сюди не приходили дивитися на чудо і спалили разом з тілом мученика. Коли вогонь потух, віруючі взяли тіло із попелу, яке вогонь зовсім не пошкодив і похоронили на землі Адамантія.

Усікновення голови святого Пантелеймона відбулося 9 серпня 305 року. У місяцеслові Василія говориться, що кров і молоко, яке вийшло з рани, зберігалося до 10 століття і біля них сталося багато зцілень. Мощі святого перенесли в Царгород, а звідти частину в Париж в Сен-Дені, а голову ніби в Леон у 802 році. Частина мощей зберігається зараз в Пантелеймонівському монастирі на Афоні.

Зараз до святого Пантелеймона звертаються не тільки православні, а й католики, мусульмани. Ікона святого, на якій його зображають зі скринькою для ліків і мірною ложечкою, дуже молодим із світлим поглядом, сповненим любові й співчуття, захищає від бід і хвороб. Заступництво великомученика поширюється не тільки на хворих, але й лікарів, військових та моряків. Відомо, що звертаючись до святого, лікують не тільки фізичні, але і душевні недуги. Головне – віра та щира молитва і тоді можуть відступити навіть невиліковні хвороби. З молитвою до св. Пантелеймона треба звертатися не тільки, коли людині погано – вона допомагає зберегти добре самопочуття на довгі роки.

Молитва для недужих

О великий угодниче Христовий, страстотерпче і лікарю багатомилостивий Пантелеймоне! Змилосердся наді мною, грішним рабом, почуй стогін і прохання мої, умилостив небесного, верховного Лікаря душ і тіл наших, Христа Бога нашого, нехай дарує мені зцілення від недуги, яка мене пригнічує, прийми недостойне благання грішнішого над усіх людей, відвідай мене благодатним відвідуванням, не знехтуй гріховних виразок моїх, змасти єлеєм милості твоєї і зціли мене; нехай здоровий душею і тілом, останок днів моїх, благодаттю Божою, зможу провести у покаянні та догоджанні Богові і удостоюся прийняти благий кінець життя мого. Угодниче Божий! Ублагай Христа Бога, нехай заступництвом твоїм дарує здоров’я тілу моєму і спасіння душі моїй. Амінь.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *