Духовність

Порфирій КАВСОКАЛИВІТ: «Ніколи ваші діти не повинні чути, як ви сваритеся між собою!»

На одне і те запитання люди отримували різні відповіді

Хороший батько ніколи не втрачає цікавість до дітей. Вони через свою недосвідченість часто поступають не дуже добре і розумно, викликаючи гнів, особливо у батька, який може стати суворим поліцейським. І шкода, яку він приносить цим дитині, інколи буває невиправною. Якщо дитина переконається, що її тато – дійсно хороша людина, то до смерті буде згадувати його, повторюючи: «Мій батько був святим. Я добре це зрозумів, коли в мені грало юнацьке безумство».

Не дивно, що батьки чули від отця Порфирія: «Причина проблем у дітей – ваші помилки. Хоча на ваших дітей погано впливають і їхні друзі, що живуть в гріхах, зневажаючи Христа». Ніколи ваші діти не повинні чути, як ви сваритеся між собою, навіть, коли підвищуєте голос один на другого!

А матері п’ятьох дітей порадив провести місяць поза сім’єю, бо саме її нерозумна поведінка призводила до того, що вони постійно сварилися  між собою. Діти не могли відверто це їй сказати, нервували і своє роздратування виливали одне на другого.

Старець володів надзвичайним даром розсудливості. Він знав, яка порада під силу для виконання тій чи іншій людині. Десять відвідувачів могли задати йому одне і те запитання, але отримати зовсім різні відповіді…

Завжди, коли говорив про молитву, мав на увазі не поверхову чи ту, яку говорять час від часу, а про глибоку й змістовну. Тому й батькам тих дітей, що вийшли з-під контролю і яких важко виправити переконаннями, порадами чи погрозами, бо вони лише принесуть протилежний результат, пояснював: «Найбільше допоможуть молитви».

Гаряча, сильна і щира молитва мами творить чудеса

Гаряча, сильна і щира молитва мами взагалі творить чудеса. У своїй молитві за дитину мати має горіти, як свічка. «Хай вона молиться в душі, піднявши руки до Христа і обнімаючи ними свою дитину», – казав отець Порфирій.

В той час він наголошував благочестивим батькам, щоб вони ніколи не заставляли дітей до такого самого благочестя. Примус викликає лише спротив.

Якщо ти почнеш молитися Христу: «Господи, прошу тебе напоум!» чи «Господи, помилуй!», «Господи, виправ мою дитину!», і творитимеш цю молитву постійно, то Господь почне вкладати їй благі помисли. Отець Порфирій переконався у цьому не раз через власний досвід.

Матері із Афін, яка мала проблеми із трьома синами, він казав: «Молись! Звертайся до Бога своїми словами, кажи, що думаєш, і Він знає, як поступити. Прийде час і вони зникнуть. Бог буде говорити з душами твоїх синів. Побачиш, вони стануть дуже хорошими людьми». Після цього вони разом з жінкою ставали на коліна і молилися. Жінка виходила від старця радісною і піднесеною. І все сталося, як він і передбачав.

А ще він вчив у молитві розказувати Пресвятій Богородиці те, що хотіла б мама сказати своїм дітям, і Вона сама все виправить. Молитва стає духовною «ласкою», якою мати оточує дитину. І цю ласку діти прийматимуть.

Він і дітям вмів дати гарні настанови. Порадивши одному хлопчику займатися гірськими лижами, порадив: «Коли будиш спускатися з гори, подивися на небо, сніг, гори і подумай хто створив цей прекрасний світ». І при цьому додавав, щоб діти не забували про свої підручники. А якщо втомляться від них, то хай займуться чимось іншим, а після перепочинку уроки вже не будуть видаватися такими важкими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *