Здоров'я

Яблучний оцет – продукт від багатьох хвороб

Приучені до аптек, ми часто навіть не здогадуємося, скільки дієвих засобів як для підтримання нашого здоровя, так і для лікування практично завжди поруч з нами. Просто не треба лінуватися приготувати їх і приймати певний час. Яблучний оцет – один із таких універсальних засобів. Звичайно, якщо є якісь сумніви стосовно прийому, треба проконсультуватися з лікарем, якому довіряєте.

Що таке яблучний оцет?

Яблучний оцет – природний продукт, який здавна застосовувався у медицині. Та кількість корисних властивостей, які він має, сприяє оздоровленню організму і підтримці природної краси. Тому цей унікальний продукт здавна успішно використовувався в народній медицині і зараз знову набирає популярність.

Це кислота. Без жодних шкідливих хімічних добавок. Яблучний спирт утворює особливу рідину – сидр, який під впливом кисню і оцтових бактерій перетворюють в натуральну оцтову кислоту. При цьому всі корисні властивості яблук зберігаються і доповнюються цінними органічними речовинами.

Корисні властивості яблучного оцту

Яблучна кислота в помірних дозах здатна підтримувати нормальне травлення, стимулювати виділення шлункового соку за рахунок синтезу травних ферментів і виробляти глікоген – тваринний крохмаль, який утворює енергетичний резерв організму. Крім цього, фруктовий оцет виводить з організму токсини і шлаки й сприяє розщепленню вуглеводів та жирів. Лікар-натуропат ДеФорест Клінтон Джарвіс у своїй книзі «Система здоров’я доктора Джарвіса» написав цілий розділ про яблучний оцет, як унікальний засіб народної медицини.

Він довів, що вживання яблучного оцту служить для нормалізації кислотно-лужного балансу, завдяки чому людина досить швидко набирає сили після серйозної хвороби або стресу. Приймаючи щодня в їжу розведений яблучний оцет, людина стає менш дратівливою і рідше піддається імунним та інфекційним захворюванням. Вітамін Е не дає вільним радикалам впливати на організм, запобігаючи передчасному старінню і захворюванням онкологічного характеру. Таку ж дію на організм має і бета-каротин, що міститься в яблучному оцті.

Яблучний оцет має досить сильну антибактеріальну дію. Тому в роки війни їм обробляли рани і пошкоджену шкіру. Він ефективний при крововтраті, адже бере активну участь в утворенні еритроцитів.

Високий вміст магнію розширює судини, знижує кров’яний тиск і стимулює кишечник та жовчний міхур. Даний продукт багатий пектинами, який знижує рівень холестерину в крові, зменшуючи ризик інфаркту.

Під час бродіння яблучного соку розвивається оцтова матка. Якраз ця слизувата речовина перетворює спирт в кислоту, але при цьому вона абсолютно не шкідлива. Вважається, що оцтова матка в кілька разів цінніша від оцту. Вона здатна позбавити від болю в суглобах, багатьох шкірних захворювань і гельмінтозів, більш відомих нам як глисти – небезпечних для здоров’я паразитних черв’яків.

Готуємо оцет вдома

Варто навчитися готувати яблучний оцет в домашніх умовах, аби бути впевненому, що у ньому нема жодних шкідливих інгредієнтів. Тим більше, із яблук свого саду, який не обробляється хімікатами та штучними добривами. Для яблучного оцту використовують перестиглі яблука або падалицю найсолодших сортів. Для цього треба плоди дрібно нарізати, віддавити в ступці або перемолоти блендером. Отриману масу викласти в каструльку (краще емальовану), засипати цукром (50 г на 1 кг яблук) і залити гарячою, але не кип’ячою водою на 3-4 см вище яблук. Поставити їх в тепле місце на два тижні. Щоб пюре не підсихало, потрібно добре перемішувати не менше двох разів на день. Після двох тижнів рідину ретельно проціджують і переливають в банки. Увага: при бродінні вона буде підніматися, тому банки не можна заповнювати до самого верху. Через 14 днів ваш домашній і дуже корисний яблучний оцет буде повністю готовий.

Оцет перелити обережно в пляшки, не збовтуючи рідину! Осад на дні банок для бродіння можна процідити і так само акуратно долити. Пляшки необхідно дуже добре закрити (радять закупорити парафіном) і зберігати в темному місці без перепаду температур.

Рецепт оцту доктора Джарвіса

Для виготовлення оцту за рецептом Джарвіса так само потрібні стиглі плоди. Їх необхідно дуже добре промити, почистити від гнилі і червивих місць. Після цього яблука натерти на крупній тертці або пропустити через м’ясорубку разом зі шкіркою та серцевиною. Отриману масу перекласти в скляну банку, емальовану каструлю або горщик з глини і 1:1 залити теплою водою. До суміші додати мед (100 г на літр), хлібні дріжджі (10 г на літр) і черствий чорний хліб (20 г на літр). Ці складові прискорюють бродіння соку. Ємність з пюре помістити в темне, але дуже тепле місце. При цьому не потрібно щільно закривати суміш: досить просто накрити серветкою. Витримується така маса протягом 10 днів. Перемішувати необхідно кілька разів на добу дерев’яною ложечкою. Після цього рідину процідити, перелити в пляшки. На кожен літр готової суміші додати ще 100 г меду. Після ретельного перемішування посудину закрити марлею і зберігати в теплі, допоки рідина не добродить. На це зазвичай іде від 40 до 50 днів. Готовність оцту можна визначити за ступенем його прозорості.  Необхідно пам’ятати, що натуральний яблучний оцет при тривалому зберіганні стає кориснішим. Утворений через кілька місяців помаранчевий осад – нормальне явище. Для використання продукту в такому випадку його досить ще раз профільтрувати. Найбільш оптимальною ємністю для його зберігання вважаються темні пляшки зі щільними кришками. Не забувайте, що будь-яка кислота повинна бути недоступною для дітей!

Оцет для підвищення імунітету

За допомогою домашнього яблучного оцту можна позбутися багатьох захворювань, які не вимагають втручання лікарів. Відомо, що він зміцнює імунітет. Якщо людина періодично хворіє на застуду або занадто часто піддається впливу вірусів, швидше за все, імунна система не в порядку. В такому випадку вітаміни, мінеральні речовини і цінні кислоти, які містяться в яблучному оцті, можуть привести її в рівновагу.

Є кілька найбільш дієвих рецептів, які допоможуть вам стати міцними і здоровими: у склянці теплої води розвести столову ложку яблучного оцту і дві столові ложки натурального меду. Це засіб необхідно приймати натщесерце щодня протягом місяця. Кращий час для подібного курсу – міжсезоння, коли на вулиці лютують епідемії і віруси. Такий рецепт з яблучним оцтом чудово підходить навіть людям із гастритом: природний продукт не шкодить кислотності шлунку, а навпаки – нормалізує його. Головне дотримуватися пропорцій.

Невеликий лимон разом зі шкіркою натерти на дрібній тертці або перемолоти блендером. До отриманого пюре додати три столових ложки меду і стільки яблучного оцту. Все добре перемішати – і в холодильник. Щоранку з’їдати по ложці яблучно-лимонної суміші. Тривалість курсу – 3 тижні.

Лікування ГРЗ і застуди

Якщо захворювання протікає без високої температури, але супроводжується неприємними іншими симптомами, яблучний оцет радять приймати щодня, розводячи склянку води 2 чайними ложками оцту і чайною ложкою меду. При температурі яблучний оцет також дуже ефективний. Якщо вона піднялася не надто високо, засіб готується в тих пропорціях, що описані вище. При температурі вище 39 градусів хворому допоможуть обтирання всього тіла розчином 1:1.

При ангіні яблучний оцет допомагає від болю в горлі. У склянці теплої води для цього необхідно розчинити одну столову ложку. Такий засіб підходить лише для полоскання: ковтати його заборонено! При гнійної ангіні розчин трохи відрізняється: для його пом’якшення крім оцту додають ложку меду. Полоскати горло потрібно якомога частіше, краще через кожні півгодини.

Існує ще один рецепт розчину для горла. На стакан води беруть чайну ложку яблучного оцту і пів-ложки солі. Цей засіб після полоскання потрібно проковтнути: він промиє задню стінку горла і мигдалини.

Яблучний оцет від нежиті

Закладеності носа можна позбутися, поклавши на перенісся ватний тампон, змочений в розчині з трьома столовими ложками оцту. Потримавши трохи, треба промити і витерти шкіру. Також радять вставляти на кілька хвилин безпосередньо в носові проходи, змочені в чистому оцті, ватяні джгутики.

Найбільш ефективний засіб від нежиті – інгаляції. У літр кип’яченої води кімнатної температури додається п’ять столових ложок оцту. Дихати таким розчином потрібно протягом 5 хвилин, накривши голову рушником. Повторювати процедуру можна до 5 разів на день. При сильному нежиті розчин можна зробити більш концентрованим.

Від печії можна позбутися завдяки тому, що яблучний оцет розщеплює білки, жири і вуглеводи. Приймати його потрібно перед їжею, розводячи чайну ложку в половині склянки води.

При запорі цей унікальний продукт стимулює травлення і очищає організм від токсинів. У невелику каструльку налити 2 склянки води і додати 2 ложки лляного насіння. Кип’ятити протягом 15 хвилин. Готовий відвар змішати з чайною ложкою яблучного оцту. Приймати щодня по столовій ложці за пару годин до сну. Вранці рекомендують також випивати по столовій ложці стандартного розчину. Повернути мікрофлору кишечника в нормальний стан теж можна за допомогою яблучного оцту. На неї благотворно впливає пектин, а також кислоти, які вбивають шкідливі гриби. Для цього рекомендують регулярно і досить довго пити стандартний розчин.

Лікуємо оцтом суглоби

Як вже говорилося вище, калій і кальцій, якими багатий яблучний оцет, прекрасно зміцнюють кісткову тканину. Але для найбільш сильного ефекту є кілька рецептів народної медицини. Мазь для суглобів: столову ложку оцту збити з курячим жовтком і чайною ложкою скипидару. Отриману суміш рекомендують м’яко втирати в хворі суглоби кілька разів на день. Зберігати не більше доби.

Коржик: розтерти 2 столові ложки меду, півсклянки житнього борошна і 2 чайні ложки цукрової пудри. Отриману щільну масу загорнути в тканину і прикладати до суглобу на всю ніч.

Крім рецептів зовнішнього застосування, для лікування суглобів застосовують розчини з яблучним оцтом: стандартний розчин з додаванням чайної ложки меду. Приймати по склянці 3 рази в день до їжі. Через пару місяців лікування прийом можна скоротити. Для позбавлення від гострого болю в суглобах рекомендують приймати слабкий розчин (чайну ложку яблучного оцту на склянку води) щогодини.

Грибок на нігтях. Подрібнити головку часнику і змішати її з трьома столовими ложками оцту і меду. Таку суміш наносити після ванночок на 15 хвилин. Після її зняття ноги потрібно добре промити. Відчуття печіння після перших процедур – нормальне явище, якого не варто боятися. Загальна тривалість такого лікування – два тижні, якщо грибок не пройде раніше.

Яблучний оцет проти підвищеної пітливості ніг. Часто з цією проблемою не може впоратися жоден дезодорант. Є два дуже ефективних способи позбавлення від пітливості ніг: у 2 літра гарячої кип’яченої води додати 2 склянки оцту. У цьому розчині потрібно гарненько попарити ноги. Після процедури шкіру краще не витирати, хай висохне сама. Вже після першої процедури помітите, що пітливість стала набагато меншою. Щоб домогтися максимального ефекту, лікування необхідно проводити протягом двох тижнів.

До 100 г оцту додати по одній столовій ложці оливкової олії і медичного спирту – ця суміш ефективна як проти комарів, так і вошей.

Отже, осінь – це той золотий час, коли ми можемо запастися яблучним оцтом, щоб підтримати своє здоров’я.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *